Zwangerschapsbegeleiding

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een begeleiding die je samen met je partner doet. Een zwangerschapscursus bij je thuis* die je voorbereid op de bevalling. Vanaf ongeveer 20 weken zwanger kan de eerste afspraak plaats vinden.

 

De begeleiding begint met het contact maken met het kindje in de buik. Ik laat jullie ervaren hoe je kindje reageert op jullie handen. Dit is vooral heel leuk, dat je kind al in de buik op jullie reageert. Je maakt fysiek contact met je kind en je bent al een beetje met elkaar aan het ‘communiceren’.

 

Verder leer je omgaan met de grenzen van je lichaam en hoe jullie beide deze lichamelijke klachten kunnen verminderen. Ik leer jullie concrete oefeningen die jullie ook samen kunnen doen. Met als doel om je lichaam te ontlasten, soepel te blijven en te ontspannen zodat je vertrouwen houdt in je eigen lijf en de controle terugwint.

 

En natuurlijk bereiden jullie je voor op de bevalling. We trainen het opvangen van de weeën, omgaan met pijn en andere dingen die aan bod komen bij de bevalling. Het geeft je vertrouwen en kracht om de bevalling te doen en het bereidt je partner voor om jou te ondersteunen.

 

De sessies beginnen vanaf dat je je kindje voelt bewegen; ongeveer tussen de 20 en 24 weken. Voor deze begeleiding hoef je de deur niet uit, want als jullie dat op prijs stellen, kom ik bij jullie thuis. Alles wat we nodig hebben, neem ik mee. Er zijn vijf sessies tijdens de zwangerschap en (minstens) één sessie als het kindje is geboren.

 

Bij deze post partum sessie(s) is het contact met elkaar ook weer het punt van aandacht. Zo leren jullie dat het aanraken, verzorgen, tillen, dragen, voeden, troosten allemaal waardevolle contactmomenten zijn. Jullie leren hoe veilige hechting werkt en op welke manieren je het kindje kunt oppakken en dragen na de geboorte.  We staan stil bij het vinden van een nieuw evenwicht met elkaar. En deze laatste sessie is inclusief de basisbeginselen van babymassage.

 

*) In Amsterdam-Oost en Amsterdam-Noord kom ik graag bij je thuis. Woon je elders dan kijken we of het in de agenda past. En anders ben je van harte welkom in mijn praktijk in Amsterdam-Oost.

 

Ervaring van Laura & Wouter

De haptonomische zwangerschapsbegeleiding bij Sasja was voor ons een erg prettige manier om ons voor te bereiden op de bevalling: veel nuttige tips maar vooral veel aandacht voor het ervaren van gevoelens. Sasja creëerde een veilige sfeer waar we zowel als zwangere en als partner gelijkwaardige aandacht kregen tijdens dit bijzondere proces.”